نمد مالی
نمد مالی یکی از روشهای سنتی و پرزحمت ، جهت تولید زیراندازو برخی از پوشاک میباشد . بافت قالی , گلیم و دیگر دستبافهایی از این قبیل که از بافتن تاروپود بهم شکل میگیرند مستلزم صرف زمان و انرژی زیادی میباشند در صورتی که در روند تولید نمد نیازی به ریسیدن پشم و برپاکردن دار نیست به عنوان مثال یک فرش نمدی در یک روز طراحی و ساخته میشود.
نمد را از پشم بهارهی گوسفند درست میکنند درقدیم نمد مالی بیشتر در روستا ها و آبادیهای اطراف دریای خزرکه مرطوب و بارانیست رواج داشته اما امروزه در استانهای مازندران، خراسان، سمنان، چهارمحال و بختیاری هم رواج دارد .
روش تولید بدین شکل میباشد که ابتدا نقش موردنظر را با پشمهای رنگی روی یک پارچه کرباس طراحی میکنند. سپس پشم حلاجی شده را روی تمام سطح پارچه قرار میدهند و پارچه کرباس را میپیچند. با ریختن آب جوش بر آن و فشردن مداوم کار، نمد تولید میشود. نمد مالی کاری طاقتفرسا محسوب میشود .
برای مالیدن نمد در نقاط مختلف ایران روشهای مختلف وجود دارد استفاده از کتیرا در برخی نقاط رایج است برای در هم امیختن پشم باید محیط را قلیایی کرد برای این منظور میتوان از صابون یا مایع ظرفشویی استفاده کرد. محیط قلیایی باعث میشود نوک رشتهها به چند رشته تبدیل شده و بهتر به هم گره میخورند .
گفتنیست در سراسر ایران هستند هنردوستان و عاشقانی که علیرغم پیشرفت تکنولوژی و تولید فرشهای ماشینی با طرح و نقشی دقیق و مینیاتوری ، استفاده و یا تولید این گونه صنایع دستی را به تولیدات ماشینی ترجیح میدهند و باعث زنده نگاه داشتن این نوع دست سازههای سنتی میگردند .
ما نیز با اشتراک این فیلم کوتاه قصد داریم به نمایش گوشه ای هر چند کوچک از مراحل تولید این هنر سنتی بپردازیم .
منبع ویدئو: سایت شبکه مستند
مشاهده ویدئو بصورت کامل با موزیک
دیدگاهتان را بنویسید