سبدبافی با کاغذ
سبد بافی یا «پخل بافی» استان خراسان جنوبی از جمله مهمترین مراكز پخل بافی در ایران است. اما بطور كلی از قدیم الایام در هر جایی كه گندم كشت میشده، مردم آن منطقه با این هنر آشنایی كامل داشته و به كار بافت آن اشتغال داشته اند. مطابق انتظار هنر پخل بافی هم از گزند غفلت و بی توجهی در امان نمانده و آسیب جدی دیده است به گونه ای كه هم اكنون غالبا این افراد مسن هستند كه هنوز این هنر ایرانی را در خاطر دارند.
پخل بافی نیاز به هیچ ابزاری ندارد و مواد اولیه آن را ساقه های خشك گندم تشكیل می دهد.
برای تهیه ساقه های گندم به مزارع گندم می روتد و ساقه های خشك گندم را از بند اول جدا می كنن و به مدت 1 ساعت در آب قرار می دهند. برای شروع بافت، یک ساقه گندم را در دست گرفته كه اصطلاحاً آن را «تو» نامند. ساقه ی دیگری كه “ساقهپیچ” نامیده میشود، در وسط تو قرار داده و شروع به پیچاندن دور توها می كنن. به اندازهای آن را میپیچانند كه با تا دادن آن یک دایره كوچك تشكیل شود سپس بافت را خم كرده و توها همه زیر دست قرار میگیرند تا فرم دایرهای كوچک مشخص شود.
بکار بردن و استفادهی دوباره از پسماندهای دور ریختنی و به اصطلاح بازیافت کردن آنها جهت حفظ محیط زیست از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد.
در این میان استفاده دوباره از مواد پلاستیکی و کاغذیِ دورریختنی و ساختن اشیاء تزئینی قابل استفاده از این مواد از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا کاغذ از چوب درختان تهیه میشود و جذب دوباره مواد پلاستیکی در بستر طبیعت نیازمند زمان بسیار طولانی میباشد در نتیجه مصرف بی رویه هر دو باعث ضربههای جبران ناپذیری به طبیعت خواهندگردید.
در این قسمت قصد داریم به آموزش هنر سبدبافی با استفاده از کاغذباطلههای روزنامهها و مجلات بپردازیم .
دیدگاهتان را بنویسید